בצבא יש שני מערכות שפיטה, דין משמעתי, ובית דין צבאי
דין משמעתי הוא הליך שבו חייל נשפט בפני קצין על עבירות שנחשבות קלות יחסית, כמו לדוגמא איחורים ליחידה, נפקדות, סירוב פקודה וכדומה. העונש יכול לכלול מאסר אבל לזמן מוגבל, וכן ריתוק, קנס, תנאי וכולי.
בית דין צבאי הוא בית משפט לכל דבר בדומה לבתי המשפט האזרחיים, ושם נשפטים רק חיילים או אנשי קבע או משתמטים או כאלה שסיימו שירות בתנאי שכתב האישום בעניינם הוגש עד חצי שנה לאחר שיחרורם, כלומר למי שיש זיקה לשירות הצבאי.
ההליך הוא הליך פלילי לכל דבר והנאשם זכאי לייצוג של עורך דין.
המדרג של בתי הדין הוא כמו בית משפט מחוזי ויש בית דין לערעורים מעל בתי הדין האזרחיים
בעבר היו שלוש בתי דין, ביפו, בקרית מלאכי, ובחיפה, וכיום כולם מרוכזים בקריה המשפטית החדשה הקרויה נווה צדק וממוקמת ליד כפר יונה במרכז.
(יש בית דין נפרד למחבלים וכולי וכולי ומקום מושבו במקום אחר)
ההליך בפני בית דין גורר רישום פלילי ועל כך במאמר נפרד
השפיטה הינה לפי חוק השיפוט הצבאי שיש בו הוראות המתאימות לאופי בית הדין שהוא צבאי והרבה פעמים שונות מהחוקים האזרחיים, וביחד עם החוקים הפליליים והראיות המשלימים לו, מתקיים ההליך.
בעבירות חמורות שמוגדרות כפשע (העונש המקסימלי הקבוע בגינם הוא מעל שבע שנים) מתקיים ההליך בפני הרכב של שלושה שופטים, כאשר שופט אחד מהשופטים המכהנים ועוד שני קצינים שמשמשים כשופטים להליך הספציפי.
💥💥 משום האופי הייחודי של ההליך מומלץ להיעזר בייצוג של עורך דין מומחה בתחום, משרדנו הינו מעל 18 שנה נסיון בתחום וישמח לתת מענה בכל זמן 💥💥
Comments